5631536980190501
top of page
HAKKI YILDIRIM

Ortopedi doktoru kimdir

Ortopedi doktoru insanın kemik ve eklemlerin deki rahatsızlıkları tedavi eden hekimdir. Tedavi şekli genellikle CERRAHİ TEDAVİDİR. Yani Ortopedi Doktoru aynı zamanda OPERATÖR DOKTOR yani CERRAH dır.

Vücudumuzdaki tüm kemikler ve eklemler buna dahil midir?

Kayır. Kafa ve yüz kemikleri miz ayrıca göğüs kafesi de bulunan kaburga larımız ortopedi nin tedavi etmediği kemiklerdir. kafa ve 100 kemikleri mizde beynimiz ve başka iç organlarımız bulunur göğüs kafesi kemiği elimizin içinde de akciğeriniz ve kalbimizde bulunur o yüzden bu bölgelerin tedavisi ilgili iç organların tedavisi ile ilgilenen hekimler tarafından yapılır mesela kafatası içinde beyin olduğu için kafa travmalarına beyin cerrahisi branşı bakar göğüs kafesimin içinde de ak ciğerlerimiz olduğu için göğüs cerrahisi branşı bakar.

Ortopedi bu rahatsızlıkları nasıl tedavi eder

Ortopedi doktoru branşıyla ilgili rahatsızlıkları yaşam tarzı değişikliği tavsiye ederek, çeşitli ayakkabılar tabanlıklar veya ortopedik cihazlar tavsiye ederek, uzuvlara veya eklemlere çok çeşitli atelleme veya alçılam yöntemleri yaparak , ilaç vererek, bunların hiçbirisi ile tedavi olmuyorsa ameliyat ederek hastalıkları tedavi eder.

Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını tedavi eden başka branşlarda var mı?

Evet elbette.

Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında tedavi eden branşlardan 1 tanesi Romatoloji Anabilimdalıdir.Yani halk arasındaki ismiyle Romatizmal Hastalıklar branşı. Romatizmal hastalıklar doğaları itibariyle kemik ve eklemleri tutabileceği gibi hastalık esnasında yaygın ağrılar yapabileceği için, özellikle kas iskelet sistemini tutan romatizmal hastalıklarda Tedavi romatizma doktoru verir yani romatolog. Romatoloğun kullandığı ilaçlar Romatoloji branşına özgü, vücudun bağışıklık sistemini dengeleyen (çünkü romatizmal hastalıklar genellikle vücudun bağışıklık sistemi'nin normal çalışmamasından kaynaklanır) çok özel ilaçlar kullanılabilir. Bunların içinde halk arasında kortizon olarak bilinen ilaç çeşidi de vardır. Ancak ortopedi doktorları genellikle kortizon ilacını kullanmayı tercih etmez. Burada Romatoloji alanını ve kullanılan ilaçları anlatmaktan ziyade bir kısa bilgi vermeye çalıştım.

Kas İskelet Sitemi hastalıklarını tedavi eden bir diğer Tıp Branşıda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilimdalı dır. Fizik Tedavi branşı bu hastalıkları çeşitli hayat tarzı değişiklikleri , egzersizler, rehabilitasyon programları, çeşitli Fizik Tedavi Modaliteleri Uygulayarak ( Ultrason , derin ısı, lazer, parafin vs vs) ve şuan aklıma gelemyen bir çok yöntemle tedavi eder. Ayrıca Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilimdalı Beyin Felci, inme gibi bir çok nörolojik rahatsızlığında, yukarıda bahsettiğim modaliteler ile tedavisini yapar.

Peki Madem bu branşlar tedaviyi yapıyor, Ortopedi neyapıyor diye soracak olursanız Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıklarının Cerrahi Tedavi Gerektirenlerini Ameliyat Yaparak tedavi eder.

Yani ORTOPEDİ BRANŞI CERRAHİ BİR BRANŞDIR.

13 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page